Sopron megyei jogú város Győr -- Moson -- Sopron megyében. „A leghűségesebb város", a soproni borvidék központja, a Kékfrankos fővárosa. 
A Soproni borvidék legértékesebb területei a Fertő-tájon találhatók. A vidékre jellemző, hogy a pincéket a városba, házaik alá építették a gazdák és nem a szőlőhegyekbe. A májusi borünneptől egészen a szeptemberi szüretig a Világörökségben termelt bor és ennek fővárosa a borhoz és szürethez „tőkétől a pohárig" kapcsolódó számos rendezvényt kínál a fesztiválturizmus szerelmeseinek. 
Hazánk egyik legrégibb történelmi borvidékén országos szinten egyedülálló rendezvénysorozat a karakteres borról elnevezett Soproni Kékfrankos Nyár.

A programsorozat ideje alatt minden héten megrendezik a „Poncichter Est"-et, (a név jelentése a soproni szőlősgazda) a „Borvidék a Világörökségben". Vasárnap délelőttönként a várost a „borászok szemüvegén" át ismerhetik meg az érdeklődők a „Városi Séta a bor jegyében" nevet viselő programon. Kedvelt megálló az állandóan nyitva tartó, jellegzetes soproni borkimérő helyek.